Mapa Projektów Łódzkiego

Zobacz jak zmieniamy Łódzkie dzięki Funduszom Europejskim

wróć do listy projektów

Opis projektu

rozwój firm
rozwój firm
dane projektu
opis projektu
nazwa programu

Regionalny Program Operacyjny Województwa Łódzkiego na lata 2007–2013

tytuł projektu

Zwiększenie konkurencyjności UNION CHOCOLATE poprzez zakup innowacyjnych maszyn skutkujących poszerzeniem oferty o nowe na polskim rynku polewy laurynowe

nazwa beneficjenta

UNION CHOCOLATE Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

siedziba beneficjenta

kod pocztowy: 87-720

miasto: Słońsk Dolny

województwo: Kujawsko-pomorskie

powiat: 159

oś priorytetowa
RPLD.03.00.00 - 3. Gospodarka, Innowacyjność, Przedsiębiorczość
numer działania
RPLD.03.02.00 - 3.2. Podnoszenie innowacyjności i konkurencyjności przedsiębiorstw
numer poddziałania
całkowita wartość projektu
2 146 150,96 zł
całkowita wartość dofinansowania
719 002,92 zł
całkowita wartość dofinansowania z Funduszy Europejskich
611 152,48 zł
miejsce realizacji projektu

obszar: Łódzkie

powiat: Powiat kutnowski

gmina: Żychlin

status
projekt zrealizowany rzeczowo i finansowo
data rozpoczęcia realizacji: 2007-06-01
data zakończenia realizacji: 2009-07-31

Union Chocolate jest jednym z czołowych producentów czekolad, mas czekoladowych oraz polew przeznaczonych do dalszego przerobu zarówno w dużych zakładach przemysłu cukierniczego, jak i małych cukierniach. Jako jedna z niewielu firm w Polsce, spółka prowadzi produkcję, począwszy od ziarna kakaowego, którego najlepsze, wyselekcjonowane odmiany sprowadzamy wprost z Afryki. Dodatkowo, Union Chocolate spełnia wymogi koszerności, dzięki czemu oferowana cała gama czekolad: gorzkich, deserowych, mlecznych oraz białych w postaci płynnej lub tradycyjnej, trafia na wszystkie rynki świata.

W wyniku realizacji inwestycji zakupiono trzy niezbędne urządzenia, w postaci konszy, temperometru oraz mieszarko-ugniatarki. Przy ich użyciu i dzięki zakupowi wyników prac badawczo-rozwojowych prowadzonych w Instytucie Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, Union Chocolate poszerzył oferowany asortyment o innowacyjny w skali kraju produkt - polewy laurynowe. Receptura tych polew,  odznaczających się wyjątkowymi cechami smakowo-wizualnymi, jak i reologicznymi, oparta jest na nowatorskim surowcu tłuszczu laurynowym.

Ulepszeniu uległy również dotychczas oferowane wyroby, w szczególności czekolady mleczne
o nowych, lepszych właściwościach dzięki temu, iż zakupione maszyny umożliwiły poddanie wyrobu procesowi karmelizacji. W rezultacie, nastąpiła dywersyfikacja działalności przedsiębiorstwa, skutkująca poszerzeniem oferowanego asortymentu o ulepszony produkt - czekoladę mleczną karmelizowaną, o gładkiej, jedwabistej konsystencji, o smaku i zapachu delikatnego karmelu.

Realizacja przedmiotowego projektu przyczyniła się do długofalowego rozwoju przedsiębiorstwa. Inwestycja, zarówno w krótkiej jak i długiej perspektywie czasowej, pozwoliła firmie efektywnie prosperować na rynku, poszerzanie rynków zbytu oraz osiągnąć znaczącą przewagę konkurencyjną nad innymi producentami wyrobów czekoladowych.

Lokalizacja